پس از اتمام جنگ جهانی اول و شکست آلمان و متحدانش، غرامتهای سنگینی برای آلمان از سوی جامعه جهانی تعیین شد که نرخ تورم در آلمان را به شدت افزایش داد. این غرامتها و نابودی بسیاری از زیرساختهای اساسی کشور آلمان و همچنین صرف شدن مبلغ قابل توجهی از سرمایههای ملی برای جنگ، موجب شد که ارزش پول آلمان به شدت کاهش یابد و قیمتها به شکل سرسامآوری بالا بروند. نظام مالیاتی عملا از کار افتاده بود و مخارج دولت به شدت از درآمدش بیشتر بود. مردم دیگر نمیتوانستند از عهده مخارج زندگی برآیند فلذا دست به کارهای عجیب و غریب برای گذراندن امور میزدند. در عکس یک زن خانه دار آلمانی را مشاهده میکنید که در حال سوزاندن پول به عنوان سوخت و استفاده از گرمای ناشی از آن است. این مسئله به خوبی نشان میدهد که چقدر قدرت پول میتواند در یک کشور پایین بیاید. در چنین شرایطی تزریق پول به بازار از سوی دولت هیچ سودی نداشته و حتی تاثیر عکس نیز دارد.


همین الان نیز در زیمبابوه مردم برای خرید کالاهایشان حجم بسیار زیادی پول نقد با خود حمل میکنند. چرخه اقتصادی و تولید ناخالص داخلی و نسبت درآمد به مخارج دولت عواملی هستند که نرخ تورم و برخی شاخصهای اساسی اقتصادی را کنترل میکنند.به نظر میرسد آنچه که این روزها در ایران اتفاق میافتد، میتواند دورنمای تلخی را در آینده برای اوضاع اقتصادی مملکت رقم بزند. مخصوصا با توجه به تحریم نفت ایران در بازارهای جهانی که اصلیترین منبع درآمد دولت است، نسبت مخارج دولت به منافعش به شدت بالا برود. از آنجایی که بالای پنجاه درصد از مخارج دولت وابسته به درآمد نفتی است، سیستم اقتصادی قادر نیست از عهده تامین مخارج دولت بر آید و در نتیجه تورم به شکل سرسامآوری افزایش مییابد. بنابراین چندان دور از تصور نیست که ما نیز پولهایمان را به جای سوخت آتش بزنیم یا با یک بغل پول به خرید چند تخم مرغ برویم.

وقتی چرخه اقتصادی دچار مشکل میشود، تنها با بالابردن نرخ تولید و اصلاح روابط اقتصادی بینالمللی میتوان بر مشکل چیره شد نه با دستگیری دلالان ارز و ممنوع اعلام کردن خرید و فروش ارز. به نظر میرسد این روزها نه تنها اقدام اساسی در زمینه اصلاح معضلات اقتصادی انجام نمیشود، بلکه به دلیل درهم آمیختهگی آن با سیاستهای کلان کشور، اوضاع وخیم و وخیمتر هم خواهد شد. پافشاری بیجا در زمینه تداوم چرخه تولید سوخت هستهای به جای خرید آن و تحریمهای ناشی از سیاستهای دشمنپنداری دیگر کشورها و همینطور اختلاسهای بی حساب و کتاب و نجومی و مدیریت بسیار ضعیف اقتصادی در داخل کشور این ادعا را ثابت میکنند.
پ ن:
http://quizfoundation.com/2008/08/12/daily-question-59/
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100918164258AAxPnaH
صفر پول ها را بگذارند بهتر است ک…
اینکه آلمانیا از کجا به کجا رسیدن واقعا حس احترام عجیبی رو در آدم تحریک می کنه، جایی که در بحران اقتصادی اروپا تو آلمان آب از آب تکون نخورد. مشکل همه دولت نیست، ریشه های فرهننگمون پوسیده